Catalunya: L’acord entre Junts pel Sí i la CUP permet formar nou govern

Un acord que cedeix als interessos de la burgesia catalana

Per Carla Tog

Fa una setmana, després de tres mesos d’incertesa i negociacions després dels ajustats resultats del 27S, el Consell Polític de la CUP amb 36 vots a favor del no i 30 pel sí, resolia no donar el seu suport a la investidura d’Artur Mas perquè repetís com a president de la Generalitat. Aquesta decisió va deslligar una ona d’histèria i agitació marcada per la dura pugna entre Junts pel Sí i la CUP: per a la burgesia i el personal polític català, era inadmissible que el destí del país estigués en mans “d’un grapat d’antisistema”. Durant una setmana i amb el temps en contra, les pressions, amenaces i la falta d’acord configuraven un escenari empantanat on la possibilitat de celebrar noves eleccions semblava un fet imminent.

Durant tota la setmana les postures semblaven inamovibles. CDC mantenia a Mas com a candidat, acusava a la CUP de “falta de maduresa” i d’aliada de “l’Estat Español”, de no tenir “sentit de país” i amenaçava amb repetir la fórmula de JxSí en cas que hi hagués noves eleccions. Oriol Junqueras, d’Esquerra Republicana de Catalunya, alhora que demanava “seguir negociant” ratificava a Mas com el seu candidat. Per la seva banda, la CUP mantenia la seva negativa d’investir a Artur Mas, en particular després de la realització de la seva assemblea a Sabadell, on va ocórrer un empat entre 1515 militants a favor de votar la investidura de Mas per “salvar el procés independentista” i 1515 militants en contra.

No obstant això, a un dia de vèncer el termini d’investidura, el panorama va canviar dràsticament. El dissabte Artur Mas, presentant-se com un heroi, vanant-se de la seva generositat i en nom del procés, compareixia donant a conèixer l’acord amb la CUP presentat com a “Acord d’Estabilitat parlamentària”. L’acord fixa, entre altres coses, que Mas fa un pas al costat proposant un nou candidat, l’ex alcalde de Girona i militant de CDC Carles Puigdemont, al mateix temps que la CUP es compromet a integrar a dos dels seus diputats a la dinàmica parlamentària de JxSí i a “no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i / o el dret a decidir quan estigui en risc aquesta estabilitat”.

Encara que aquesta possibilitat semblava extremadament remota i la nit anterior a l’acord una nova reunió entre Junts pel Sí i la CUP havia encallat, no es va tractar, però, “d’un llampec en el cel serè”. Des del NO de l’Assemblea de la CUP, varis dels seus dirigents havien plantejat que ara corresponia a CDC i a Junts pel Sí moure fitxa, que havia de proposar un altre candidat, ja fos Junqueras d’ERC, Romeva (“independent” i cap de llista de JxSí) i fins i tot un dirigent “menys tacat” de la pròpia CDC. Centrant-se en la persona d’Artur Mas i no en el programa de fons de Junts pel Sí, la CUP obria la porta a un acord com el que finalment es va fer.
Del caos i la incertesa de fa uns dies, avui Catalunya té nou President i comença una nova legislatura. Finalment Puigdemot va ser investit amb el vot favorable dels 62 diputats de Junts pel Sí i de 8 de la CUP. A partir d’ara “l’independentisme” compta amb una majoria parlamentària que li permet continuar i encarar les tasques cap a la “desconnexió” amb l’estat espanyol i la construcció d’una república catalana. I sobretot, capaç d’aprovar pressupostos d’austeritat i de continuar amb la política portada endevant fins ara gràcies al suport de la CUP, que es compromet a garantir la “estabilitat parlamentària” del futur govern.

Les reaccions enfront de l’acord no es van fer esperar. Gairebé en paral·lel al ple d’investidura en el Parlament, des de la Moncloa Rajoy criticava durament l’acord i cridava a tancar files i impugnar tot allò que faci el govern català que atempti contra la unitat d’Espanya. Per a la dreta del PP i Ciutadans, Mas havia cedit a les pressions dels antisistema rupturistes de la CUP. Per descomptat que dins d’aquestes files defensores de la Unitat d’Espanya i contràries a l’autodeterminació del poble català, se situa el PSOE. Des d’un altre angle, Podemos també ha criticat l’acord qualificant-ho, correctament, com una hipocresia que no fa més que posar en mans de CDC la política de Catalunya per 18 mesos; encara que la seva proposta de solució al tema català pansa per un referèndum pactat amb l’estat…

Efectivament, l’acord aconseguit sorprèn, però no tant per la renúncia de Mas a ser candidat, sinó per les condicions que se li imposen i assumeix en silenci la CUP, a més del contingut i els interessos que expressa aquest acord. És que més que un pas al costat, el d’Artur Mas va significar la designació a dit del seu “hereu” Puigdemont, un home del ronyó de CDC i que com ja ha dit, portarà endevant el programa de Mas presentat el passat 9 de novembre. A què es deu que un partit anticapitalista, feminista i pel socialisme com s’autodefineix la CUP hagi acceptat aquest acord i aquestes condicions?

 El govern de Puigdemont, continuïtat d’Artur Mas

En els fets, sota l’excusa de no posar en risc el “procés sobiranista”, el que s’acaba de votar és un govern que representa una continuïtat directa de l’actuat els últims anys: l’austeritat a Catalunya, amb “aroma independentista”. Perquè el problema no és de persones sinó de programa i dels interessos que el mateix representa i defensa. El programa de Junts pel Sí és el programa de la burgesia catalana que manipula el legítim desig dels catalans a decidir el seu futur en favor dels seus interessos. Un govern de Junts pel Sí significa continuar amb els programes d’austeritat portats endevant per CDC aquests últims anys: el “pla d’emergència social” que el govern portarà endavant és risible[1], els subsidis a la gran patronal seguiran el seu curs, i cap mesura de fons serà presa per combatre els drames socials com la desocupació, els desnonaments, la degradació de la salut i l’educació públiques.

A més es tracta d’un govern que per més “independentista” que es declari, es dedicarà a canalitzar el legítim desig dels catalans de decidir el seu propi destí, i que es va expressar en les mobilitzacions massives de les Diadas successives des de 2012, cap a la via institucional de negociacions, per amunt, amb l’Estat central. El dret a l’autodeterminació de Catalunya no pot ser el fruit de les negociacions institucionals amb el podrit règim del 78: només la mobilització als carrers podrà imposar-ho. Ni alliberament nacional ni gens que se li sembli: el govern de Puigdemont només serà la continuació de la política portada endevant els últims anys, amb l’agregat de la “pota vermella” de la CUP.

Aquest és el problema de fons: els companys de la CUP es van equivocar en plantejar la qüestió des d’un angle personalista, assenyalant que el problema només era Mas i no Junts pel Sí, a més a més de limitar-se al joc parlamentari, és a dir, als pactes i les negociacions per amunt, jugant a les summes i restes de majories i minories. El debat en el si de la CUP està demostrant els límits d’aquesta política, contraria a aixecar un programa de classe, independent i recolzat en la mobilització i organització als carrers dels treballadors i sectors populars, que defensi clarament la perspectiva de que cap esperança alliberadora pot venir de la mà de la burgesia catalana i els seus partits.

 La subordinació i la divisió de la CUP, un problema estratègic.

Cal dir amb claredat que l’acord entre Junts pel Sí i la CUP constitueix una forta subordinació d’aquesta última, que se sotmet així política i estratègicament als partits de la burgesia catalana. No es tracta d’una acusació moral contra la CUP, i molt menys contra els seus militants de base, una gran part dels quals van rebutjar la investidura a Mas i són contraris a l’acord actual i que a més participen activament de diverses lluites socials. Però això no invalida el fet que, objectivament, l’acord implica apuntalar als partits de la burgesia catalana responsables de l’austeritat dels últims anys, al preu d’una subordinació política total de la CUP, que es lliga de peus i mans enfront del nou govern.

En efecte, com hem assenyalat, l’acord implica el traspàs de dos diputats de la CUP al grup parlamentari de Junts pel Sí, i el compromís dels seus vuit diputats restants de no votar mai en contra del nou govern quan això posi en perill la realització de les seves polítiques. En l’acord signat, la CUP s’auntocritica expressament de la seva “bel·ligerància contra Junts pel Sí”, perquè hauria “posat en qüestió el procés sobiranista”, invalidant així tots els trets progressius de la baralla política que va portar endevant fins ara. A més, es compromet a “renovar el grup parlamentari per visualitzar el canvi d’etapa i assumir l’autocrítica”: és a dir, a forçar la dimissió dels opositors. Es tracta per tant d’una subordinació política a Junts pel Sí.

Més enllà de consideracions tàctiques al voltant de “l’eficàcia” o no amb la qual la CUP va portar endevant les negociacions, dels càlculs electorals que hagi realitzat de cara a noves eleccions o de la pressió –molt forta- dels mitjans, la burgesia i la casta política catalana que rebés, el que es va expressar en la decisió d’investir a Puigdemont va ser una orientació estratègica.
Aquesta decisió és el fruit de la concepció estratègica d’un sector més “independentista”, en el sentit que anteposa la qüestió de la independència a les qüestions socials, responent a una concepció etapista de creure que de la mà de la burgesia catalana (sigui ERC o CDC) és possible aconseguir la independència i millorar les condicions de vida dels catalans: “l’alliberament nacional” podria trobar com a aliats a sectors de la burgesia catalana i l’alliberament social quedaria plantejat per més endavant.

Enfront d’això es va expressar un sector més anticapitalista que qüestiona la preeminència de la independència sobre les reivindicacions de classe i a Mas com a representant de la corrupció i les retallades. Així, per a aquest sector, la independència no s’anteposa a qualsevol preu. Aquest és el debat que es troba en el fons de la fractura en la CUP i el que explica en última instància l’acord. Que finalment una postura s’hagi imposat sobre l’altra, no treu que la tensió estigui ja instal·lada.

El pacte entre Junts pel Sí i la CUP és efectivament i almenys en part una sorpresa. Sorprèn perquè en els fets significa cedir hegemonia a la dreta, deixar en mans d’aquesta el “procés” i donar llum verda per a que continuï governant a favor dels interessos dels rics i en contra dels treballadors. Però aquest pacte també ha de ser la puntada de peu d’un debat estratègic de fons: què programa aixecar per a Catalunya, per lligar independència nacional i alliberament social? Per a nosaltres, aquest hauria de basar-se en la més ferma independència de la burgesia catalana, fèrria enemiga dels treballadors i el poble català, que ha aplicat les retallades i ha portat el procés independentista a un carreró sense sortida. L’única manera de lligar de forma revolucionària el problema nacional i el problema social és construint una alternativa independent, basada en la mobilització als carrers i en la força transformadora de la classe treballadora.

No dubtem, com van declarar els companys de la CUP que no renuncien al seu programa de procés constituent, pla de xoc i de desconnexió amb l’estat, però també els diem que aquest acord en els fets significa sotmetre-ho als interessos de la burgesia nacional i portar-ho a la via morta.

Després de la decisió de la CUP de rebutjar la investidura de Mas per considerar-lo el símbol de la corrupció i de les polítiques de retallades emanades de Madrid i la Troika, un ampli sector de la militància d’esquerra i de la població en general que va votar el 20D en contra del PP i les retallades, esperàvem que la CUP fos més enllà i no investís ni a Mas ni a ningú de Junts pel Sí. La pròpia divisió de la CUP va començar a obrir una sèrie de debats estratègics i a demostrar que es necessita un debat de fons en l’esquerra independentista al voltant de la manera en la qual lligar lluita nacional i lluita social.

Sens dubte, tot i l’acord, aquests debats continuaran i la pròpia CUP, i de manera mes àmplia l’esquerra radical catalana i del conjunt de l’estat, estan en “ebullició” entorn d’aquestes qüestions.
Per la nostra banda, reafirmem la nostra posició sobre aquest tema: que cap aliança amb la burgesia catalana obrirà les vies per a la independència nacional de Catalunya, que aquesta orientació estratègica només pot portar a la subordinació política i a constituir una sustentació del programa d’ajustos en nom del “procés independentista”. Del que es tracta, per lluitar pel dret a decidir del poble català i per la solució de la urgència social, és de construir un fort moviment als carrers, independent de tot sector burgès, ancorat a la classe treballadora, que lligui la qüestió nacional i la qüestió social sota la perspectiva de la transformació revolucionària i socialista de la societat.

[1]      210 milions, només el 4% de que la pròpia CUP havia xifrat com a necessari per a afrontar l’enorme crisi econòmica i social de Catalunya

—————

Un «acuerdo» que cede a los intereses de la burguesía catalana

Por Carla Tog

Hace una semana, después de tres meses de incertidumbre y negociaciones tras los ajustados resultados del 27S, el Consell Polític de la CUP con 36 votos a favor del no y 30 por el sí, resolvía no dar su apoyo a la investidura de Artur Mas para que repitiese como president de la Generalitat. Esta decisión desató una ola de histeria y agitación marcada por la dura pugna entre Junts pel Sí y la CUP: para la burguesía y el personal político catalán, era inadmisible que el destino del país estuviera en manos de “un puñado de antisistema”. Durante una semana y con el tiempo en contra, las presiones, amenazas y la falta de acuerdo configuraban un escenario empantanado donde la posibilidad de celebrar nuevas elecciones parecía un hecho inminente.

Durante toda la semana las posturas parecían inamovibles. CDC mantenía a Mas como candidato, acusaba a la CUP de “falta de madurez” y de aliada del “Estat Español”, de no tener “sentido de país” y amenazaba con repetir la fórmula de JxSí en caso de que hubiera nuevas elecciones. Oriol Junqueras, de Esquerra Republicana de Catalunya, a la vez que pedía “seguir negociando” ratificaba a Mas como su candidato. Por su parte, la CUP mantenía su negativa de investir a Artur Mas, en particular después de la realización de su asamblea en Sabadell, donde ocurrió un empate entre 1515 militantes a favor de votar la investidura de Mas para “salvar el proceso independentista” y 1515 militantes en contra.

Sin embargo, a un día de vencerse el plazo de investidura, el panorama cambió drásticamente. El sábado Artur Mas, presentándose como un héroe, jactándose de su generosidad y en nombre del procés, comparecía dando a conocer el acuerdo con la CUP presentado como “Acuerdo de Estabilidad parlamentaria”. El acuerdo fija, entre otras cosas, que Mas da un paso al costado proponiendo un nuevo candidato, el ex alcalde de Girona y militante de CDC Carles Puigdemont, al tiempo que la CUP se compromete a integrar a dos de sus diputados a la dinámica parlamentaria de JxSí y a “no votar en ningún caso en el mismo sentido que los grupos parlamentarios contrarios al proceso y / o el derecho a decidir cuando esté en riesgo dicha estabilidad”.

Aunque esta posibilidad parecía extremadamente remota y la noche anterior al acuerdo una nueva reunión entre Junts pel Sí y la CUP había encallado, no se trató, sin embargo, de “un relámpago en el cielo sereno”. Desde el NO de la Asamblea de la CUP, varios de sus dirigentes habían planteado que ahora correspondía a CDC y a Junts pel Sí mover ficha, que debía proponer otro candidato, ya fuera Junqueras de ERC, Romeva (“independiente” y cabeza de lista de JxSí) e incluso un dirigente “menos manchado” de la propia CDC. Centrándose en la persona de Artur Mas y no en el programa de fondo de Junts pel Sí, la CUP abría la puerta a un acuerdo como el que finalmente fue alcanzado.

Del caos y la incertidumbre de hace unos días hoy Catalunya tiene nuevo President y comienza una nueva legislatura, finalmente Puigdemot fue investido con el voto favorable de los 62 diputados de Junts pel Sí y de 8 de la CUP. A partir de ahora el “independentismo” cuenta con una mayoría parlamentaria que le permite continuar y encarar las tareas hacia la “desconexión” con el estado español y la construcción de una república catalana. Y sobre todo, capaz de aprobar presupuestos de austeridad y de continuar con la política llevada adelante gracias al apoyo de la CUP, que se compromete a garantizar la “estabilidad parlamentaria” del futuro gobierno.

Las reacciones frente al acuerdo no se hicieron esperar. Casi en paralelo al pleno de investidura en el Parlament, desde la Moncloa Rajoy criticaba duramente el acuerdo y llamaba a cerrar filas e impugnar todo aquello que haga el gobierno catalán que atente contra la unidad de España. Para la derecha del PP y Ciudadanos, Mas había cedido a las presiones de los antisistema rupturistas de la CUP. Por supuesto que dentro de estas filas defensoras de la Unidad de España y contrarias a la autodeterminación del pueblo catalán, se ubica el PSOE. Desde otro ángulo, Podemos también ha criticado el acuerdo calificándolo, correctamente, como una hipocresía que no hace más que poner en manos de CDC la política de Catalunya por 18 meses; aunque su propuesta de solución al tema catalán pasa por un referéndum pactado con el estado.

Efectivamente, el acuerdo alcanzado sorprende, pero no tanto por la renuncia de Mas a ser candidato, sino por las condiciones que se le imponen y asume en silencio la CUP, además del contenido y los intereses que expresa este acuerdo. Es que más que un paso al costado lo de Artur Mas significó la designación, a dedo, de su “heredero” Puigdemont, un hombre del riñón de CDC y que como ya ha dicho, llevará adelante el programa de Mas presentado el pasado 9 de noviembre. ¿A qué se debe que un partido anticapitalista, feminista y por el socialismo como ese autodefine la CUP haya aceptado este  acuerdo y estas condiciones?

El gobierno de Puigdemont, continuidad de Artur Mas

En los hechos, bajo la excusa de no poner en riesgo el “proceso soberanista”, lo que acaba de votarse es un gobierno que representa una continuidad directa de lo actuado los últimos años: la austeridad en Catalunya, con “aroma independentista”. Porque el problema no es de personas sino de programa y de los intereses que el mismo representa y defiende. El programa de Junts pel Sí es el programa de la burguesía catalana que manipula el legítimo deseo de los catalanes a decidir su futuro en favor de sus intereses. Un gobierno de Junts pel Sí significa continuar con los programas de austeridad llevados adelante por CDC estos últimos años: el “plan de emergencia social” que el gobierno llevará adelante es risible1, los subsidios a la gran patronal seguirán su curso, y ninguna medida de fondo será tomada para combatir los dramas sociales como el desempleo, los desahucios, la degradación de la salud y la educación públicas.

Además se trata de un gobierno que por más “independentista” que se declare, se dedicará a encauzar el legítimo deseo de los catalanes de decidir su propio destino, que se expresó en las movilizaciones masivas de las Diadas sucesivas desde 2012, hacia la vía institucional, por arriba, de negociaciones con el Estado central. El derecho a la autodeterminación de Catalunya no puede ser el fruto de las negociaciones institucionales con el podrido régimen del 78: sólo la movilización en las calles podrá imponerlo. Ni liberación nacional ni nada que se le parezca: el gobierno de Puigdemont sólo será la continuación de la política llevada adelante los últimos años, con el agregado de la “pata roja” de la CUP.

Ese es el problema de fondo: los compañeros de la CUP se equivocaron al plantear la cuestión desde un ángulo personalista, señalando que el problema sólo era Mas y no Junts pel Sí, además de limitarse al juego parlamentario, es decir, a los pactos y las negociaciones por arriba, jugando a las sumas y restas de mayorías y minorías. El debate en el seno de la CUP está demostrando los límites de esta política, contraria a levantar un programa de clase, independiente y apoyado en la movilización y organización en las calles de los trabajadores y sectores populares, que defienda claramente la perspectiva de que ninguna esperanza liberadora puede venir de la mano de la burguesía catalana y sus partidos.

La subordinación y la división de la CUP, un problema estratégico

Hay que decir con claridad que el acuerdo entre Junts pel Sí y la CUP constituye una fuerte subordinación de esta última, que se somete así política y estratégicamente a los partidos de la burguesía catalana. No se trata de una acusación moral contra la CUP, y mucho menos contra sus militantes de base, una gran parte de los cuales rechazaron la investidura a Mas y son contrarios al acuerdo actual y que además participan activamente de diversas luchas sociales. Pero esto no invalida el hecho de que, objetivamente, el acuerdo implica apuntalar a los partidos de la burguesía catalana responsables de la austeridad de los últimos años, al precio de una subordinación política total de la CUP, que se ata de pies y manos frente al nuevo gobierno.

En efecto, como hemos señalado, el acuerdo implica el traspaso de dos diputados de la CUP al grupo parlamentario de Junts pel Sí, y el compromiso de sus ocho diputados restantes de no votar jamás en contra del nuevo gobierno cuando eso ponga en peligro la realización de sus políticas. En el acuerdo firmado, la CUP se auto-critica expresamente de su “beligerancia contra Junts pel Sí”, que habría “puesto en cuestión el proceso soberanista”, invalidando así todos los rasgos progresivos de la pelea política que llevó adelante hasta ahora. Además, se compromete a “renovar el grupo parlamentario para visualizar el cambio de etapa y asumir la autocrítica”: es decir, a forzar la dimisión de los opositores. Se trata por lo tanto de una subordinación política a Junts pel Sí.

Más allá de consideraciones tácticas alrededor de la “eficacia” o no con la que la CUP llevó adelante las negociaciones, de los cálculos electorales que haya realizado de cara a nuevas elecciones o de la presión –muy fuerte- de los medios, la burguesía y la casta política catalana sobre ella, lo que se expresó en la decisión de investir a Puigdemont fue una orientación estratégica.

Esta decisión es el fruto de la concepción estratégica de un sector más “independentista”, en el sentido que antepone la cuestión de la independencia a las cuestiones sociales, respondiendo a una concepción etapista de creer que de la mano de la burguesía catalana (sea ERC o CDC) es posible lograr la independencia y mejorar las condiciones de vida de los catalanes: la “liberación nacional” podría encontrar como aliados a sectores de la burguesía catalana y la liberación social quedaría planteada para más adelante.

Frente a esto se expresó un sector más anticapitalista que cuestiona la preeminencia de la independencia sobre las reivindicaciones de clase y a Mas como representante de la corrupción y los recortes. Por lo que para este sector, la independencia no se antepone a cualquier precio. Este es el debate que subyace en el fondo de la fractura en la CUP y el que explica en última instancia el acuerdo. Que finalmente una postura se haya impuesto sobre la otra, no quita que la tensión está ya instalada.

El pacto entre Junts pel Sí y la CUP es efectivamente y al menos en parte una sorpresa. Sorprende porque en los hechos significa ceder hegemonía a la derecha, dejar en manos de ésta el “procés” y dar luz verde para que  continúe gobernando a favor de los intereses de los ricos y en contra de los trabajadores. Pero este pacto también debe ser el puntapié de un debate estratégico de fondo: ¿qué programa levantar para Catalunya, para ligar independencia nacional y liberación social? Para nosotros, éste debería basarse en la más firme independencia de la burguesía catalana, férrea enemiga de los trabajadores y el pueblo catalán, que ha aplicado los recortes y ha llevado el proceso independentista a un callejón sin salida. La única manera de ligar de forma revolucionaria el problema nacional y el problema social es construyendo una alternativa independiente, basada en la movilización en las calles y en la fuerza transformadora de la clase trabajadora.

No dudamos, como declararon los compañeros de la CUP de que no renuncian a su programa de proceso constituyente, plan de choque y de desconexión con el estado, pero también les decimos que este acuerdo en los hechos significa someterlo a los intereses de la burguesía nacional y llevarlo a la vía muerta.

Luego de la decisión de la CUP de rechazar la investidura de Mas por considerarlo el símbolo de la corrupción y de las políticas de recortes emanadas de Madrid y la Troika, un amplio sector de la militancia de izquierda y de la población en general que votó el 20D en contra del PP y los recortes, esperábamos que la CUP fuera más allá y no invistiera ni a Mas ni a nadie de Junts pel Sí. La propia división de la CUP empezó a abrir una serie de debates estratégicos y a demostrar que se necesita un debate de fondo en la izquierda independentista alrededor de la manera en la que ligar lucha nacional y lucha social.

Sin duda, a pesar del acuerdo, estos debates continuarán y la propia CUP, y de manera mas amplia la izquierda radical catalana y del conjunto del estado, están en “ebullición” en torno a estas cuestiones.

Por nuestra parte, reafirmamos nuestra posición al respecto: que ninguna alianza con la burguesía catalana abrirá las vías para la independencia nacional de Catalunya, que esta orientación estratégica sólo puede llevar a la subordinación política y a constituir un sostén del programa de ajustes en nombre del “proceso independentista”. De lo que se trata, para luchar por el derecho a decidir del pueblo catalán y por la solución de la urgencia social, es de construir un fuerte movimiento en las calles, independiente de todo sector burgués, anclado en la clase trabajadora, que ligue la cuestión nacional y la cuestión social bajo la perspectiva de la transformación revolucionaria y socialista de la sociedad.

1 210 millones, sólo el 4% de lo que la propia CUP había cifrado como necesario para afrontar la enorme crisis económica y social de Catalunya